Perkulator – Kaffebryggare med karaktär

Perkulatorn, den klassiska kaffebryggaren med en tidlös charm, har länge varit en favorit bland kaffedrickare. Med sin unika förmåga att brygga kaffe har den erövrat platsen i många kök runt om i världen. Låt oss ta en närmare titt på vad som gör perkulatorn till en älskad kaffebryggare och varför den fortfarande har en plats i många hem idag.

VAD ÄR EN PERKULATOR?

En perkulator är en typ av kaffebryggare som används för att brygga kaffe genom att cirkulera kokande vatten genom kaffepulver. Perkulatorn uppfanns redan 1818 av fransmannen Laurens. James H. Nelson fick patent för den första amerikanska perkolatorn 1865.

FUNKTIONER

I en perkolator rör sig vattnet genom de två sektionerna – från det vattenfyllda området där det hettas upp och sedan genom kaffepulvret. Vattnet passerar kaffefiltret upprepade gånger tills det når sin kokpunkt. När kaffet är redo, slår perkolatorn automatiskt av sig själv. Precis som en termos bibehåller den temperaturen på kaffet, vilket förhindrar överkokning.

VILKET KAFFE TILL PERKULATOR?

I en perkulator kan du använda antingen bryggkaffe eller kokkaffe som råmaterial. Vår rekommendation är dock att använda bryggkaffe, eftersom det tenderar att resultera i bäst smak. Men kom ihåg - vilket kaffe du ska använda till din perkulator beror givetvis på din personliga smak och preferenser!

KOKA KAFFE I PERKULATOR - SÅ GÖR DU

Att koka kaffe i en perkulator är inte särskilt svårt. Genom att följa våra enkla steg kan du skapa en kopp kaffe som är fylld med karaktär och rik smak!

  1. Avlägsna locket, ta bort kaffebehållaren med dess medföljande sil och separera stigarröret från bryggaren.
  2. Fyll på perkulatorn med kallt vatten tills det når den angivna nivån i behållaren.
  3. Montera tillbaka stigarröret i perkulatorn och kaffebehållaren utan sil.
  4. Lägg i kaffet – använd ungefär en matsked per kopp du planerar att servera.
  5. Placera silen på kaffebehållaren och sätt på locket på kannan. Starta sedan bryggprocessen.
  6. När perkulatorns indikatorlampa tänds, är kaffet nu färdigt att serveras!

VANLIGA FRÅGOR & SVAR


HUR OFTA SKA MAN GÖRA RENT EN PERKULATOR?

Du bör göra rent din perkulator efter varje användning. Diska de avtagbara delarna, såsom kaffebehållare och stigarrör. Denna enkla vana tar bort eventuella kafferester och förebygger att smaker från tidigare bryggningar påverkar ditt kaffe. Här kan du se vårt stora utbud av passande rengöringstillbehör.

VILKET FILTER TILL PERKULATOR?

Till perkulatorer används vanligtvis inga pappersfilter som traditionella kaffebryggare. Istället används en permanent metall- eller plastkorg, ibland kallad en "kaffekorg" eller "kaffesil". Detta korgfilter är designat för att hålla kaffepulvret medan vattnet cirkulerar genom det för att brygga kaffe.