Kaffetillverkning – Från böna till kopp

Kaffetillverkning är en fascinerande process som omfattar flera steg från böna till kopp. Genom noggrant arbete och expertis tar man de råa kaffebönorna och omvandlar dem till den älskade dryck som många av oss inte kan börja dagen utan. Lär dig mer om kaffetillverkning i vår artikel!

Skördning av kaffebönor

När kaffebuskens frukter skiftar till sin karaktäristiska röda nyans, är de redo att skördas. Detta sker ungefär en gång om året. Frukterna plockas varsamt för hand, där de försiktigt skrapas av från sina grenar. Detta är en dyr och tidskrävande process, men resulterar i kaffe av exceptionell kvalitet.

Behandling

Efter att kaffebönorna har skördats för hand avlägnas fruktköttet, vanligtvis genom tvättning eller torkning. Vid den torra behandlingen låter man bären ligga ute i solen i cirka en vecka. Denna naturliga soltorkning bryter ner skalet som skyddar bönorna och gör det enklare att ta bort. Detta ger kaffet en unik smakprofil. Med den våta metoden, tvättas bärens skinn och fruktkött bort med hjälp av maskiner inom ett dygn efter skörd. Därefter torkas bönorna, antingen naturligt i solen eller maskinellt. Denna metod är snabbare och ger mer kontroll över kaffets smak.

Rostning av kaffebönor

Rostning av kaffebönor är den avgörande processen där råa kaffebönor omvandlas till de aromatiska, smakrika bönor vi använder för att brygga vårt kaffe. Under denna process utsätts kaffebönorna för hög värme, vanligtvis i en rostningsmaskin, som gradvis ökar temperaturen. Temperaturen varierar beroende på kaffebönans typ, densitet och det önskade resultat, men den ligger oftast mellan 200–250 grader. Därefter genomgår bönorna en färgförändring från grågrön till en vacker gyllene nyans. Vid en temperatur av 204°C inträffar en kritisk fas när kaffebönorna "poppar" och expanderar, ökar i storlek och volym, vanligtvis fördubblas de i storlek.
  • Ljusrostat kaffe kräver vanligtvis en kortare rostningstid, ungefär 7–8 minuter,
  • Mellanrostat kaffe kan rostas i upp till 14 minuter eller längre. Mörkrostade bönor har en ännu längre rostningstid.

Malning av kaffe

I det avslutande steget är det dags för malning av kaffet. Här är några tips för hur du kan göra det hemma:
  • Se till att köpa kaffekvarn av hög kvalitet. På så sätt uppnår du jämnhet i malningen.
  • Justera malningsgraden efter bryggmetoden. Vi rekommenderar t.ex. finmalt kaffe för espresso, medium för droppkaffe och grovmalt för franskpress.
  • Bevara smaken genom att mala kaffet precis före bryggning.
  • Använd en våg för att mäta kaffemängden för rätt proportioner.
  • Förvara kaffet i en lufttät behållare i en sval, mörk plats för att bibehålla färskheten.

Att välja malningsgrad

Rätt malningsgrad på kaffet av avgörande betydelse. Genom att justera hur fint eller grovt kaffebönorna mals kan du påverka vattnets genomrinningstid, även känd som extraktionstiden.
Vill du ha ett starkare och mer kraftfullt kaffe kan du välja en finare malningsgrad. Genom detta skapar du längre kontakt mellan vattnet och kaffet, vilket resulterar i en förlängd extraktionstid och en rikare smakprofil. Om du däremot upplever att ditt kaffe är för starkt eller bittert, kan du enkelt lösa detta genom att använda en grövre malningsgrad.