Franskpress – Snabb & enkel kaffebryggning

I en hektisk vardag där tid är en värdefull resurs, är en smidig och effektiv kaffebryggning en prioritet för många. Franskpressen erbjuder en lösning som kombinerar enkelhet och snabbhet utan att kompromissa med kaffets kvalitet. Det är en metod som har funnits i århundraden och som fortfarande uppskattas för sin förmåga att leverera en välsmakande kopp kaffe med minimal ansträngning.

Så använder du en franskpress

Börja med att försiktigt hälla varmt vatten över kaffet som du har placerat i din franskpress. Låt det sedan stå i fyra minuter innan du långsamt pressar ner kaffefiltret i botten av pressen – nu är kaffet redo att serveras!

Det är viktigt att notera att franskpressens filter är gjorda av metall istället för pappersfilter. Detta innebär att fler av kaffets naturliga oljor bevaras i bryggningen. Detta kan vara en fördel för vissa kaffeälskare som uppskattar en rikare och mer oljig kaffesmak, medan andra föredrar en renare smakprofil.

Det är dock värt att tänka på att kaffet kan utveckla en bitter smak eftersom kaffesumpen förblir i kontakt med kaffet. Om du inte planerar att dricka hela kannan direkt, rekommenderas det att du häller över det färdiga kaffet i en termos eller annan behållare för att undvika att det blir överextraherat och beskt.

Koka presskaffe – Steg för steg

Att koka presskaffe är en tidlös och älskad metod för att brygga kaffe. Här beskriver vi hur du enkelt och smidigt brygger kokkaffe – steg för steg.

  1. Börja med att mala dina kaffebönor med en kaffekvarn, eller använd färdigmalet kaffe.
  2. Mät upp den önskade mängden kaffe beroende på din personliga smak och antalet koppar du vill göra. En vanlig riktlinje är cirka 1 till 2 matskedar kaffe per 200 ml vatten.
  3. Koka upp vatten och låt det sedan svalna något i cirka 30 sekunder till en temperatur på cirka 90-96 grader grader. Detta är den optimala temperaturen för att brygga kaffe utan att det blir överextraherat eller bränt.
  4. Häll först hälften av det varma vattnet över kaffet och rör om. Därefter, häll i den återstående delen av vattnet.
  5. Sätt på locket på din franskpress och låt kaffet bryggas i cirka 4 minuter. Under denna tid kommer kaffet att utveckla sin smak.
  6. Efter 4 minuter, sätt tillbaka pressstången i kannan och pressa långsamt ner filtret till botten. Detta separerar kaffesumpen och avslutar bryggprocessen.
  7. Nu är ditt presskaffe klart att serveras! Du kan njuta av det direkt från franskpressen eller hälla det i koppar eller en termos för att hålla det varmt.